Fordonsliggare

Hur får du ett lyckat tillsynsbesök från Skatteverket?

Behöver du en Fordonsliggare?

1. Var förberedd.

Din personal bör känna till att de måste kunna legitimera sig vid ett kontrollbesök. Ha din inloggningslänk till ditt system lätt åtkomlig så du slipper leta när du skall ta fram liggaren. Du har hela 30 minuter på dig från det att begäran sker.

2. Var trevlig

Denna punkt är viktig. Som alla andra är Skatteverkets personal mammor, pappor någons son eller dotter. Bjud på en kopp kaffe och gör jobbet lätt för den som fått uppgiften att utföra tillsyn. Det brukar gå bättre när man är snäll.

3. Be att få se personens tjänstelegitimation

Du vill inte lämna ut persondata till en person som inte är behörig. Så här ser Skatteverkets legitimation ut.

4. Fråga om du får leverera komplett XML-fil direkt

Gör detta om du har Fordonsliggares ID06-system. Därefter kan inspektören enkelt sköta sitt jobb. Fyll bara i inspektörens epostadress så är det klart. Annars skriver du ut Idag-listan.

VIKTIGT – AVSLUTA RÄTT

Avsluta själv med att säga något om ”Det var ett trevligt besök. Hoppas det dröjer något år innan det händer igen. Vi har rätt mycket att göra, som du ser.”

Eller säg ”Vi vill att alla andra får besök, gärna de som inte betalar skatt. Vi uppskattar ni gör detta tuffa jobb för att det skall gå rätt till i vår bransch.”

Detta sista säger du eftersom byggföretag som varit trevliga ibland har fått fler besök än andra bolag – därför att de faktiskt är trevliga. Förebygg därför genom att säga att du hoppas det dröjer något år innan ni får nytt besök.

Det gör alltid gott att vara en trevlig medmänniska. Kosta på dig att vara det också mot Skatteverkets personal.

 

Vid besökets avslut får du information om hur tillsynen har gått. Du får också en kontaktblankett. Den innehåller namn och telefonnummer till skattetjänstemannen.

Varför Fordonsliggare - se 30 sekunder film

Ta reda på vilka fördelar du har med din Fordonsliggare